Program

StRam Lunsj: Skal det være lov å leie ut næringsbygg med energiklasse D i 2025?

Hva fungerer best, pisk eller gulrot? Fra nyttår innførte nederlandske myndigheter et forbud mot utleie av kontorer som forbruker mer enn 225 kilowattimer (kWt) per kvadratmeter i året. Overført til norske forhold ville det betydd at nesten alle kontorbygg med energiklasse D eller dårligere hadde vært stengt for utleie.

Når: 12. september 2023, kl. 12:00 - 15:00

Arrangør: Storebrand og Rambøll

Påmelding: Krever påmelding i webapp

Type: faglignettverk

Hvor: Vika kino

Vi har latt oss fascinere av Nederlands progressive grep, og er veldig nysgjerrige på hvordan en slik politikk ville bli mottatt her hjemme og hvilke mekanismer det ville utløst. For noe må jo skje, og det ganske raskt hvis vi skal klare å halvere Norges klimagassutslipp innen 2030. Hvor blir det av den tydelige, langsiktige og mer forutsigbare miljøpolitikken i Norge?

Må norske myndigheter svinge pisken over norske gårdeiere for at de også skal gjennomføre helt nødvendige energibesparelser? Eller, er det mulig å styrke gårdeier og leietakernes insentiver slik at vi oppnår samme resultat?

Vi tar debatten i StRam lunsj.

PROGRAM

12:00-13:00 Mingling, mat og drikke

Vi serverer enkel lunsj med noe søtt til.

13:00 – 13:05 Velkomst og introduksjon til StRam

Truls Nergaard, Leder av Storebrand Eiendom og Bjørn Tore Landsem, Direktør for bygg i Rambøll

13:05-13:20 Bilfri Ruseløkkveien – den inviterende aksen

Dag Tønder, Forvaltningsdirektør Storebrand Eiendom

Etter påtrykk fra blant annet Storebrand Eiendom vedtok bystyret i Oslo i 2021 at det skal utredes å konvertere Ruseløkkveien mellom Vikaterrassen og Cort Adlers gate til en fotgjengerprioritert-akse. Hvorfor trenger vi denne typen grep og hva betyr det for byutviklingen? Vi ser til gode eksempler og ikke minst hvilke muligheter som finnes i Ruseløkkveien.

13:20-13:40 Klarer vi oss med gulrot, eller trenger vi pisk?

Ørjan Kongsvik Aall, Klimastrateg, Rambøll

Alt tyder på at vi ikke vil nå bærekraftsmålene for 2030. Bygg- og eiendomssektoren er en del av regnestykket, og sliter med å omstille seg raskt nok. Utfordringen er at beslutningstakere, både i privat og offentlig sektor, ikke ansvarliggjøres for fremtiden. Myndighetene har ikke klart å være premissgivere for en bærekraftig bygg- og eiendomsutvikling. Det er en invitasjon til oss om å starte diskusjonen. Hvilke valg må bransjen ta, og hvilke virkemidler kan brukes for å sørge for at bransjen tar disse valgene?

13:45-14:14 Debatt: Skal det være lov til å leie ut næringsbygg med energiklasse D eller dårligere fra 2025?

Hvordan skal vi få opp tempo og forutsigbarheten i omstillingen fram mot 2030. Hva er riktig strategi for Oslo og Norge? Er det Nederlandsk pisk, amerikansk gulrot eller kanskje noe helt annet? Vi stiller spørsmålene til dette årets panel!

14:15-15:00 Mingling

DELTAKERE

Nikolai Astrup, Stortingsrepresentant, Høyre

Skage Grønneberg, Leder Næringslivsavdelingen, Bellona

Nina Solli, Administrerende Direktør, Byggenæringens Landsforening

Jostein Breines, Bærekraftsdirektør, Reitan Eiendom

Truls Nergaard, Leder, Storebrand Eiendom

Bjørn Tore Landsem, Direktør for bygg, Rambøll

MODERATOR

Anne Sofie Bjørkholt, Partner, Advokatfirmaet BAHR

Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week