OMA awards 2024: De nominerte er klare!

Når Oslo Urban Week går av stabelen i september, skal det nok en gang deles ut priser til personer og selskaper som gjør Oslo til en bedre by. 

Et av våre viktigste verktøy for inspirasjon og utviklingen av Oslo, er å løfte frem og hedre de som utmerker seg. Ved å trekke fram de gode eksemplene, vil OMA Awards gjøre det enklere for alle å bidra til at Oslo blir en bedre by for enda flere.

HER ER DE NOMINERTE

Årets byhelt

Hilde Lundgaard
Aftenposten

Hilde Lundgaard begynte å jobbe i Aftenposten Aften, selve Oslo-avisen, i 1995. Siden har hun som journalist, med unntak av en periode med helt andre fagfelt, fulgt utviklingen av det hun selv omtaler som «verdens fineste by». Hun har sett Barcode reise seg, giftet seg på MS Innvik, som lå til kai i Bjørvika, dekket første revisjon av Småhusplanen, og vært vitne til at Ellen de Vibes visjon om "fortetting i byggesonen" ble realisert. Og ikke minst: sett at Oslo er blitt en stadig bedre og mer menneskevennlig by. Med et faglig sterkt blikk, ubestikkelig integritet og et tydelig språk når Lundgaards tekster om Oslos arkitektur- og byutvikling ut til et bredt publikum. Hilde Lundgaard følger Oslos utvikling tett, og hennes artikler i Aftenposten gjør at byutvikling diskuteres i alt fra Rådhuset til rundt middagsbordet.

Øystein Aurlien
Tullinsamarbeidet

Øystein Aurlien er daglig leder for Tullinsamarbeidet og Lysakersamarbeidet. Aurlien brenner for bylivsutvikling og samarbeid mellom offentlige og private aktører. Han er en svært aktiv, engasjert og uredd Oslo-entusiast som evner å sette dagsorden og skape bredt engasjement. Aurlien er det siste året mest kjent som mannen bak «Liste over Oslosanger» som har vært et fast innslag på NRK StorOslo siste årene, og ikke minst sin utrettelige kamp mot stenging av Ring 1. Han overbeviste sågar Statens vegvesen om ikke å bygge en lukket, massiv bro over Ring 1, men heller satse på bylivsvennlige løsninger. I tillegg arbeider han for å gi liv til Lysakerområdet, med mål om å utvikle Lysaker til et bedre sted for dem om bor og jobber der.

Dana Jdid
Baba Bar

Dana Jdid er arkitekt, og kjent som en drivkraft bak Baba Bar i Hausmanns gate. Med en vestasiatisk nordafrikansk bar som har en skandinavisk identitet, har Dana skapt et inkluderende og trygt sted “for oss, av oss”. Baba Bar tilbyr drinker, snacks, live musikk, jam sessions og byens beste hummus. Gjennom arrangementer som Oslo World’s avslutningsfest og Pride, fremmer baren kulturell utveksling og samfunnsengasjement. Etter ett år med full støtte fra det mangfoldige skeive miljøet, relanserte Baba Bar seg som Oslos nyeste skeive bar. Baba Bar er mer enn bare en bar, det er Oslos mangfoldige urbane stue, og teamet med Dana i spissen er forpliktet til å diversifisere Oslos utelivsscene utover Hausmanns gate. Dana er også kunstnerisk leder ved Urtegata.Co og driver Haus of Jdid, et tverrfaglig produksjonsselskap. Hennes arbeid med Baba Bar og andre prosjekter i Oslo har betydelig påvirket byens kulturelle landskap, fremmet multikulturalisme og skapt trygge rom for alle.

Årets transformasjonsprosjekt

Carls
ORO Eiendom og KIMA arkitektur

Den ærverdige, gamle Verkstedhallen på Carl Berner har gjennomgått en storstilt istandsetting, og er omskapt til et innholdsrikt bydelshus med uteservering, barer, deli-restaurant, arrangementsrom, kaffebar, vinbar og en stor festsal.

Bygningen var opprinnelig bygget som fabrikk oppført av gründer Johan Olsen, hvor det ble produsert pengeskap, verktøy og maskiner. Bygningen fra 1918 er en av få bygninger i området som vitner om Carl Berners rike industrihistorie.

Nå har den 106 år gamle verkstedhallen, tidligere «Joh. Olsen Pengeskapfabrik og Progress Verktøimaskinfabrikk», gjenåpnet som «CARLS», østkantens nye samlingssted. Carls er et svært godt eksempel på bevaring gjennom aktiv bruk, og har blitt et etterlengtet tilskudd til bylivet på Carl Berner.

Ambassaden
Fredensborg, Lundhagem, Atelier Oslo, Paulsen & Nilsen og SLA

I 2017 kjøpte Fredensborg det ikoniske bygget tegnet av Eero Saarinen, med en tydelig ambisjon om å åpne opp for publikum og bringe det tilbake til sin opprinnelige prakt. Det har lyktes i høyeste grad. Ambassaden tok opprinnelig to år å bygge. Etter seks år med nennsom renovering er resultatet en forbedret versjon, der bygget er mer tilgjengelig enn noensinne. I tillegg til kontorer for Fredensborg, SOS Barnebyer og Amnesty har Ambassaden fått tre nye restauranter, treningssenter og store møtelokaler. For å romme dette er det bl.a. gravet ut to etasjer under eksisterende bygg, samt skapt en ny takterrasse med utsikt over hele byen.

Ambassaden er et overskuddsprosjekt der kjærligheten til bygget og ambisjonene til oppdragsgiver, arkitekt og interiørarkitekt går hånd i hånd.

Filipstad Brygge 1
Storebrand, Grape Architects og SOLA 

Filipstad Brygge ligger svært sentralt til mellom Vika, Aker Brygge, Tjuvholmen og den store byutviklingen som kommer på Filipstad. Bygget ble oppført på 90-tallet som hovedkontor for Storebrand, og senere flerbrukerbygg. Prosjektet ble forbedret fra energiklasse C til energiklasse A og er i tråd med EUs taksonomi og til BREEAM-In Use Excellent. Prosjektet har utstrakt bruk av ombruk og gjenbruk. Etasjeplanen er mye mer fleksible og fremtidsrettet og bygget har fått en kapasitetsøkning med 600 arbeidsplasser. Opprinnelig var det to bygg som var forbundet med fellesareal på gateplan. I de nye konseptet er byggene splittet og har åpnet en ny viktig akse med utadrettet virksomhet. Den nye inngangsfasaden er endret, og prosjektet har også erstattet harde flater på gateplan med store og sammenhengende plantefelt med fokus på stedegne arter.

Årets bylivsprosjekt

Torggata 2014- 2024
Bymiljøetaten, Sweco og Torggata gateforening

I 2014 var bylivet i Oslo konsentrert rundt Karl Johans gate og den øvre delen av Kvadraturen, ned mot Aker brygge og over Rådhusplassen.

I løpet av perioden 2014- 2024 har Torggata utviklet seg fra å være en trafikkert, nedslitt og lite attraktiv gate til å i dag være en vital og attraktiv forbindelse mellom Grünerløkka og sentrum. I «nye Torggata” er det blitt iverksatt en rekke tiltak for å prioritere fotgjengere og syklister, og for å vanskeliggjøre kjøremønsteret for motoriserte kjøretøy. Utviklingen av Torggata fra 2014 og frem til i dag er et forbilledlig eksempel på samarbeid mellom næringsliv, gårdeiere, politiet, faglige etater og rådgivere som drar i samme retning. Og resultatet er klart positivt: Biltrafikken er kraftig redusert, kriminaliteten har avtatt og beboerne opplever økt trygghet. I tillegg opplever de aller fleste gårdeiere og næringsdrivende en jevn vekst etter at nye Torggata sto ferdig. Opprustningen har gjort Torggata til en destinasjon, en hyggelig og livlig gate med et yrende kveldsliv, og bidratt til å utvide Oslos aktive bylivssone.

Kristparken
Bydel St. Hanshaugen og SOLA

“Alle” kjenner Kristparken som et sted i byen som det hittil har vært best å unngå. Med beliggenhet på baksiden av Torggata og sentrum har den stille parken i Møllergata vært et underprioritert sted preget av misbruk og kriminalitet, noe som har preget både lokalmiljøet og ikke minst skolen ved siden av.

Etter en omfattende medvirkningsprosess ble parken betydelig oppgradert av Bydel St. Hanshaugen i samarbeid med SOLA – Studio Oslo Landskapsarkitekter, som et sårt tiltrengt tilbud til nærområdet og et utvidet tilbud til Møllergata skole. Kristparken er blitt rik på tilbud med multibane for ballspill og skøyter, park-stativer til trening og aktivitet, sjakkbrett, bordtennisbord, benker, turstier og blomsterenger. Den er ikke lenger ekskluderende, men særdeles inkluderende. Her er det fortsatt plass til de som vil ta seg en øl, side om side med lekende barn, familiepikniker og treningsglade. Etter åpningen i juni ble det umiddelbart tydelig at dette fungerer, og Kristparken er beviselig blitt et rikt tilskudd som favner bredt.

St. Halvards gate 33
Natural State AS, Gamlebyen Eiendom AS og Gamlebyen Loft

Det som en gang var et tomt bilvaskeri og et område uten liv, er i dag et levende nabolag med serveringssteder, lokal mat- og drikkeproduksjon, yoga og sauna, over 25 småkontorer, og flere utleiearealer flittig brukt til konserter, middager, konfirmasjoner og bryllup. Gamlebyen Loft, Gamlebyen Mat og Drikke, og Fuglen Gamlebyen har blitt viktige møtesteder for både lokalsamfunnet og resten av Oslo. Prosjektet har bidratt til økt tilhørighet og trygghet for de lokale, arbeidsplasser, lokal produksjon, lokaløkonomi, og økt eiendomsverdi – alt uten å utvide en eneste kvadratmeter. Prosjektet har hatt stort fokus på verneverdige, bærekraftige og sirkulære løsninger i restaureringen av bygningsmassen og torget. Fasader, vinduer, materialer, energi- og arealløsninger er nøye utvalgt for å bevare historisk arkitektur og gjenbruke mest mulig. Resultatet er en betydelig positiv samfunnsmessig påvirkning ved å bidra til Gamlebyens revitalisering og skape et attraktivt og levende nabolag.

Spørsmål vedrørende nominasjonene
Spørsmål og andre henvendelser vedrørende nominasjonene sendes juryleder Elias Heiberg: Elias.Heiberg@mollereiendom.no

Juryen for OMA Awards 2024 består av:

  • Elias Heiberg (Møller Eiendom)
  • Emil Paaske (Agate)
  • Johanne Borthne (Powerhouse Company)
  • Maria Kielland Krag (Byantikvaren)

Vinnerne av hver kategori blir kåret under Oslo Urban Weeks avslutningsarrangement på Salt den 26.september.

Juryen for årets OMA Awards er (f.v.) Emil Paaske (Agate), Maria Kielland Krag (Byantikvaren), Johanne Borthne (Powerhouse Company) og Elias Heiberg (Møller Eiendom). Foto: Petter Knutsen, WAL

Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week