Program

Grønlands bakside: fra ikkested til arnested

Hvordan forvandler vi byens glemte rom fra bakside til forside? SLA inviterer til samtale om hvordan Grønlands udefinerte byrom kan bli arnesteder for fellesskap, natur, mangfold og ny bykultur.

Når: 16. september 2025, kl. 14:00 - 15:30

Arrangør: SLA

Påmelding: Krever påmelding i webapp

Hvor: Hos SLA

Nedre del av Hausmanns gate er en del av Grønland som også grenser mot Grünerløkka, og som i dag oppleves som en bakside for begge bydelene. «Fjerdingen» som er områdets historiske betegnelse, er et sted få har noe forhold til. Området preges av lavt eierskap, et rusmiljø knyttet til nærliggende væresteder, og manglende helhetlig utvikling – men også av nærhet til Akerselva, rik bynatur og historiske lag som gir stedet stor romlig og sosial kompleksitet. Potensialet for byreparasjon og transformasjon er stort.

Diskusjonen om legevaktens fremtid har vert gjenstand for bred offentlig debatt, men fokuset på området som helhet uteblir både hos myndigheter og utviklere. Hvordan kan vi gjennom nye prosesser og samarbeid bygge eierskap, identitet og langsiktig omsorg for et område som altfor lenge har vært under radaren? Kan tidsbevist, eksperimentielle og langsiktede innsatser flytte området fra ikke-sted til arnested for byliv, mangfold og kultur?

Gjennom dette debattarrangementet ønsker SLA å sette særlig søkelys på byens glemte byrom – de udefinerte, ofte oversette stedene hvor eierskapet er svakt, bygningsmassen fragmentert, og funksjonene mangfoldige og midlertidige. Disse rommene, som i dag ofte tas i bruk av dem som ikke får plass andre steder, rommer et betydelig potensial: til nytenkning, til fellesskap og til å utvikle inkluderende og helhetlige bymiljøer med økt livskvalitet for alle. Vi spør: Hva slags byutviklingspraksis kan vokse frem hvis vi tar utgangspunkt i det udefinerte fremfor det ferdige? Kan vi utvikle nye former for fellesskap, bynatur og eierskap – med utgangspunkt i de rommene byen ellers ikke helt vet hva den skal gjøre med?

Den grodde byen
Med vår deltakelse i Oslo Urban Week ønsker SLA å sette fokus på verdien av prosessuell og taktiske planleggingsstrategier, brukerdreven byutvikling, og det å gi byen rom og næring til å gro frem over tid på naturlige premisser. Hvordan skapes god, aktiv og praktisk operativ samskaping mellom brukere, myndigheter og utviklere? Og hvilke muligheter gir det å tenke by med utgangspunkt i naturens rasjonale?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week