Brannfakkel: Vi koser oss i fjæra mens fjorden dør | Oslo Urban Week
Program

Brannfakkel: Vi koser oss i fjæra mens fjorden dør

OMA fyrer opp byutviklingsdebatten med påstander som man kan være enig eller uenig i. Den første brannfakkelen kastes tirsdag 7. september på Vesper Bar.

Når: 7. september 2021, kl. 14:30 - 15:30

Hvor: Vesper Bar (Dronning Eufemias gate 32)

Type: Fysisk
Krever billett til OUW

Foto: Berit Roald/NTB

Årets Oslo Urban Week arrangeres i Bjørvika, et sted som har vært et hovedfokus i Oslos byutvikling de siste tiårene. Derfor ønsker vi å kontekstualisere konferansen gjennom å kaste ut noen brannfakler om nettopp Bjørvika, både hva som har skjedd her og hva som skal skje. En brannfakkel er en enkel eller litt tabloid påstand som man kan være enig eller uenig i. Oppdraget til panelet er å enten være enig eller uenig, og argumentere for sitt syn – gjerne med litt glimt i øyet!

Den første brannfakkelen kastes tirsdag 7. september:

«Vi koser oss i fjæra mens fjorden dør»

Oslo-fjorden er et område med stort artsmangfold – og en stor befolkning, som stadig vokser. De siste 20 årene har folk også i byen virkelig begynt å bruke fjorden, og Fjordbyen har skapt et yrende liv langs Oslos sjøfront. Det tilrettelegges for at alle skal kunne bruke og nyte av sjøen, med folkebad, serveringssteder, kulturinstitusjoner og offentlige plasser.

Marint biologisk mangfold i hele fjorden har imidlertid vært under press lenge; fiskebestander synker, mengden næringssalter øker, tare og ålesjøgress forsvinner – dette er bare noen av problemene. I flere nyhetsartikler er ordene «økologisk kollaps» blitt brukt. Årsakene er sammensatte; jordbruk, fiske, klimaforandringer, og befolkningsvekst og utbygging må alle ta sin del av skylden.

Må vi slutte å kose oss i fjæra, og begynne å rydde opp skikkelig? Hvordan prioriterer og tilpasser vi demokratisk tilgang til sjøfronten? Går det an å møte både menneskers og sjøens behov, eller er tilrettelegging for forbruk av sjøen på menneskers vilkår, viktigere enn livet i fjorden noen steder?

For å både fyre opp og bidra til slukkingsarbeid har vi med oss:

Panel:

André Staalstrøm, Forsker, Norsk institutt for vannforskning.

Henning Sunde, Founding partner, Rodeo Arkitekter.

Terje Laskemoen, Avdelingsdirektør, Bymiljøetaten.

Moderator:

Ingvild Roald, programkomiteen, Oslo Urban Week.

Arrangementet krever billett til Oslo Urban Week, men ingen påmelding. Møt opp tidlig for å sikre deg plass.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week

Ved å bruke denne nettsidene samtykker du i at vi kan sette cookies i din nettleser.
Vi bruker dette til å gi deg en bedre brukeropplevelse og samle anonymiserte data om bruk av vårt nettsted.