11. mai 2021

Restarter byen med Oslo Urban Week

Overordnet tema for Oslo Urban Week er nærhetsbyen, med særlig fokus på hvordan vi skal restarte byen og utvikle byen fremtidsrettet etter en lang periode med lockdown. Har behov og bevegelsesmønster endret seg, er det nye muligheter eller lærdom vi kan ta med oss videre? Og ikke minst - vi tror vi alle har mye Oslove å gi byen.

Folk sitter på en uteservering ved fjorden på en varm sommerdag.
Oslo Urban Week blir arrangert i Bjørvika den 7.-9. september. Foto: Katrine Lunke/Apeland.

Pandemien tvinger oss til å tilbringe mer tid i nærområdet, noe som har gitt et solid gjennomslag for «nærhetsbyen». Ideen om nærhetsbyen går ut på at byer skal gi innbyggere alt de trenger i kun 10 minutters gåavstand fra hjemmet. Oslo Urban Week vil ha fokus på hvordan nærheten vi alle har hatt et behov for under pandemien kan sette fart på en bærekraftig utvikling av byen som et nettverk av nabolag.

Oslo som nærhetsby

Programleder for Oslo Urban Week, Maren Bjerkeng, understreker at Oslo allerede har potensialet til å kunne bli en nærhetsby.

- Det er korte avstander, og det er relativt lett å forflytte seg fra et område til et annet, og flere områder utvikles nå flerfunksjonelt. Pandemien har satt dette på spissen, og vi ser verdien av å sette søkelyset på hvilke tilbud og kvaliteter hvert enkelt område har – både eksisterende og nye byområder, og ikke minst hvordan disse nabolagene kan kobles sammen som et nettverk av landsbyer, sier Maren Bjerkeng.

Med nærhetsbyen som overordnet tematikk vil Oslo Urban Week ta opp spørsmål knyttet til framtidens arbeidsplass, koblinger og mobilitet, gjenbruk og videreføring, bokvalitet og fortetting, bygulv og handel.

En lyshåret gutt på ca. 5 år leker med vann fra en fontene.
Pandemien har satt søkelyset på hvilke tilbud og kvaliteter som finnes i våre nærområder. Foto: Katrine Lunke/Apeland.

Skal kick-starte bylivet med Oslo Urban Week

Byrådet har signalisert at en gjenåpning av Oslo er på trappene. Bjerkeng håper gjenåpningen vil klaffe med gjennomføringen av Oslo Urban Week i Bjørvika den 7.-9. september.

- Etter en lang periode med lock down gleder vi oss alle til å ta i bruk byen igjen. Med Oslo Urban Week skal vi bidra til å restarte bylivet, både ved å se på ulike byutviklingsprosesser i nytt lys, løfte blikket og tenke fremtidsrettet med den lærdommen vi har nå, men også ved å bruke OUW direkte som et byaktiviserende event. Vi har ulike typer program fra morgen til kveld, og ønsker å engasjere utviklere, politikere og beboere i dette. Vi skal ta i bruk byrom og bygulv. Vi revitaliserer staycation-konseptet og ser fremover til Oslo post corona, sier Bjerkeng.

Maren Bjerkeng står ute i bybildet og smiler til kamera.
Maren Bjerkeng går for staycation under Oslo Urban Week. Foto: Petter E. Knutsen/We Are Live

Tar Fjordbyen i bruk

I motsetning til tradisjonelle konferanser med én lokasjon, vil Oslo Urban Week ta hele Bjørvika området med omegn i bruk på både dag og kveldstid. Med over 30 eventer over tre dager skal Oslo Urban Week fylle byrommene og bidra til å restarte Oslo. Deltakerne vil dra kjensel på gamle og nye OMA-konsepter som Fight Club, Roast Night, Spådommer, Sauna Talks, Fuck up Night og Negroni Talks.

Tre jenter bader og hopper i havet rett ved Operaen og Deichman i Bjørvika.
Fjorden får én av hovedrollene under Oslo Urban Week. Foto: Katrine Lunke/Apeland.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week