10. august 2022
OMA deler ut pris til Årets transformasjonsprosjekt 2022 under Oslo Urban Week. De nominerte er Sommerro hotell, Trekanten (gamle helserådet) og Tollboden. Du er med på å bestemme hvem som går av med seieren ved å avgi din stemme her.
Prisen Årets transformasjonsprosjekt går til et prosjekt som har strukket seg langt på kvalitet, gjerne med et utfordrende utgangspunkt, som har endret bygningsmassen og/eller tilpasset til ny bruk. Prosjekter som gir noe til byen rundt kan særlig fremheves. Gjenbruk kan også tillegges særlig vekt.
Prisene gis til utvikler og arkitekt/landskapsarkitekt sammen, da vi ønsker å fremheve samspill og ambisjoner hos begge.
Les mer om de nominerte nedenfor.
Om
Det ikoniske hovedkvarteret til Oslo Lysverker fra 1931 skal nok en gang fylles med energi. Det tidligere kontorbygget på Solli plass har nettopp gjennomgått en omfattende transformasjon til nabolagshotell med restaurant, bar, takterrasse, trening og det rehabiliterte vestkantbadet. I tillegg suppleres kvartalet med ny boligbebyggelse i bakkant av hotellet.
Opprinnelig bebyggelse er tegnet av Andreas Bjercke og Georg Eliassen og oppført 1917-30. Bygget har både neoklassiske og funksjonalistiske trekk, i tillegg til en rekke art deco detaljer. Den integrerte kunsten er også en viktig del av byggets unike historie som får ny kontekst og gjøres tilgjengelig for publikum. Per Krohg er kunstneren bak de godt bevarte utsmykningene som forteller historien om elektrisitetens inntog i Norge. Gjennom transformasjonen fra kontor til hotell evner Sommerro å bevare stedets tidsånd, å videreføre de historiske elementene og kunststykkene som sentrale elementer og samtidig skape nye kvaliteter. Hotellrom og fellesarealer er inspirert av art-deco stilen og fargepaletten tar opp fargepaletten fra maleren Gerhard Munthe.
Juryen begrunnelse
Prosjektet er en hyllest til norsk design- og kulturarv. Her har utvikler, arkitekt og interiørarkitekt vist en stor historisk forståelse og tatt utgangspunkt i byggets historie med stor respekt. De skreddersydde møblene, den håndverksmessige presisjonen og de spennende programmatiske konseptene vitner om en omtanke for historien og samtidig et høyt ambisjonsnivå for fremtiden. Det utvises et imponerende fokus på detaljer og respekt for historien, i alt fra tekniske løsninger til interiør. Det er høye ambisjoner om bli et helt unikt sted med spisesteder, kulturscener, overnatting, møteplasser og velvære. Dette vil gi Oslo en attraksjon og et nytt samlingspunkt uten sidestykke som vi er overbevist om at vil appellere både til Oslofolk og tilreisende.
Fakta
Byggherre: Aspelin Ramm/Strawberry Brothers
Arkitekt: LPO
Landskapsarkitekt: SLA
Interiørarkitekt: Greco Deco
Ferdigstillelse: september 2022
Areal: 30 000 m2
Om
Det brutalistiske signalbygget St. Olavs plass 5 på Tullin, tegnet av den anerkjente arkitekten Erling Viksjø, har nylig gjennomgått en større transformasjon. Bygget ble oppført i 1969 på oppdrag for Oslo Helsebyråd. Det har også fungert som lesesal for juridisk fakultet. Tidligere var fasadene lite tilgjengelige, bygget hadde gradvis blitt bygget om og opprinnelige arkitektoniske kvaliteter hadde blitt skjult. Når bygget nå får ny bruk er byggets fasader åpnet opp rundt hele bygget, med en flott hovedinngang og utadrettede arealer som kommuniserer godt med gatene rundt. Endringene er gjort i tett dialog med Byantikvar.
De originale rå betongveggene er bevart, og arkitektens signatur er tatt videre i lokalene med bruk av konglobetong og naturbetong, samt stedstilpasset kunst av Fredrik Værslev.
Trekanten, som serveringsstedet heter, er på ca. 1.500 m2 med plass til 1000 gjester. Trekanten holder åpent fra tidlig morgen til sent på natt. Det inneholder kaffebar, kantine, restaurant, flere møterom og et stort scenerom hvor Viksjøs bærende søyler lager en helt spesielt sal. Trekanten er vertskap for alle som bor og jobber i området, og det er også laget en egen inngang for kontorbrukerne via serveringsarealene slik at de kan få eierskap til stedet gjennom hele dagen.
Juryen begrunnelse
Det gamle helserådet var tidligere et introvert bygg som innvendig også var bygget igjen uten særlig hensyn til de iboende historiske kvalitetene. Det har lenge vært et «utskjelt» bygg med lukkede fasader og mørke vinduer – det til tross for sin flotte og unike arkitektur.
Nå som bygget har litt åpnet opp for publikum bidrar det til aktivisering i dette sentrale området i byen, og det blir med dette en viktig brikke for den helhetlige utviklingen av Tullin. Særlig vil første etasjens nye program og tilgjengelighet bidra til å sikre et attraktivt og levende bygulv i området. Byggets kvaliteter løftes med dette frem og kommer til sin rett.
Fakta
· Adresse: St. Olavs plass 5
· Areal bygg: 16.526 kvm
· Areal utadvendt: 1500 kvm
· Ferdigstillelse: 2022
· Eier/utvikler/driver: Entra og Flott Gjort
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt, ev. andre viktige samarbeidspartnere: MAD arkitekter, Radius Design, Krohnark og Landskaperiet Landskapsarkitekter
Om
Ved en omfattende rehabilitering og transformasjon har de historiske Tollbodene fått nytt liv som fullverdige og moderne hovedkontor for Tolldirektoratet.
Tollbygningene ligger strategisk plassert ved det opprinnelige havneområdet i Christiania, øst i Kvadraturen mot Bjørvika og Østbanehallen. De har fungert som Tollsted siden 1800-tallet og har vært i bruk helt frem til 2016. Bygningene har en viktig historisk forankring i byen og ble fredet av Riksantikvaren i 2013. Selv med sin prominente lokasjon og historiske betydning var bygningene i dårlig forfatning og måtte gjennom en omfattende rehabilitering og transformasjon. Arkitekt har gjennom prosessen hatt et svært godt samarbeid med oppdragsgiver, leietaker og antikvarisk myndighet for å i fellesskap komme frem til gode løsninger. Opprinnelige bygningselementer, gamle skatter og spor tilbake fra 1850-tallet er hentet frem og samspiller med nye arkitektoniske grep. Det er generøse fellesarealer, nytt inngangsparti, vandrehall, møtesenter og kantine på grunnplan og 350 arbeidsplasser fordelt i de to gamle bygningene.
Juryen begrunnelse
En av utfordringene i prosjektet var at de fredete bygningene måtte kobles sammen for være egnet som hovedkontor for Tolldirektoratet. Løsningen på dette; en fristilt, moderne bygning med koblinger mot de gamle bygningene har tilført et nytt element og bidratt til ny bruk. Måten Tollbodene er blitt tilbakeført, foredlet og oppgradert er et godt eksempel på hvordan historisk bygningsmasse kan transformeres til dagens behov.
De gamle Tollbodene er opprettholdt som hovedbygningene i anlegget, hvor nybygget er underordnet, men likevel binder det hele sammen til en helhet hvor gammelt og nytt står godt sammen, og forteller historien om ulike tidsepoker.
Fakta
Oppdragsgiver: Entra ASA
Arkitekt: KIMA arkitektur
Entreprenør: Varden Entreprenør
Rehabilitering og tilbakeføring av to fredede bygninger med nybygg.
2020
9.200 m2
Tollbugata 1A, Kvadraturen, Oslo
Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week