10. august 2022

OMA Awards: Stem på Årets bylivsprosjekt 2022

OMA deler ut pris til Årets bylivsprosjekt 2022 under Oslo Urban Week. De nominerte er Tullinkvartalet byrom, Det Gamle Biblioteket og Salt. Du er med på å bestemme hvem som går av med seieren ved å avgi din stemme her.

Prisen Årets bylivsprosjekt går til et byområde/bygulv som har lykkes med å oppfylle ambisjoner om økt byliv med tilbud, byrom og arkitektur som oppleves som attraktivt og generer aktivitet. Kan også være midlertidige tiltak.

Prisene gis til utvikler og arkitekt/landskapsarkitekt sammen, da vi ønsker å fremheve samspill og ambisjoner hos begge.

Les mer om de nominerte nedenfor.

Stem på Årets bylivsprosjekt 2022:

Tullinkvartalet byrom

Om

I passasjen og bakgården som strekker seg fra Kristian Augusts gate til Universitetsgata, Pilestredet og St. Olavs gate, er det lagt til rette for hygge og opplevelser med autentiske restauranter og serveringssteder som Din Deli, Kafeteria August, Mon Oncle og Becco for å nevne noen. Disse nye bylivstilbudene, i en kombinasjon av ny og gammel bindes sammen av ulike passasjer og byrom.

Seks meter høye portaler inviterer publikum inn i området der bygulvet bokstavelig talt bukter seg gjennom og under byggene. Et sentralt element er lyskunsten som bukter seg gjennom kvartalet og understreker bevegelsen gjennom kvartalet og viser vei gjennom passasjene.

Juridisk fakultet og nærheten til OsloMet bidrar til et levende studentmiljø, og her finnes både klimaforkjempere, advokater og flere av de mest innovative IT-miljøene i landet.

Juryens begrunnelse

Utviklingen av Tullin åpner opp og aktiviserer et område som tidligere har vært lukket. Man har her lykkes med å skape et spennende og annerledes forløp av byrom, der trange passasjer, likevel oppleves som åpne og attraktive.

Tullinkvartalet utfordrer den gjengse oppfattelsen om hva et godt byrom må være, det oppleves som både intimt og litt hemmelig, men også rikt på muligheter for ulike programmeringer og eventer. Riktig kuratering av aktører rundt byrommet gir en bredde og ulik type bruk. Dette har blitt et sted man både vil bruke som passasje og som oppholdssted. Prosjektet demonstrerer derfor på en nyskapende måte hvilke ingredienser som må være til stede i et godt byrom på en overraskende måte.

Fakta

Adresse: Tullinkvartalet, Tullin

· Areal:

· Ferdigstillelse (årstall): 2022

· Eier/utvikler: Entra

· Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt, ev. andre viktige samarbeidspartnere: MAD Arkitekter, Cubo Arkitekter, KIMA Arkitektur, Landskaperiet, Void

Det Gamle Biblioteket

Bygget åpnet som hovedsamling og -utlån for Deichmanske bibliotek i 1933 og stengte i 2019 da hovedsamlingen flyttet til Bjørvika. Bibliotekets hovedhus var tegnet i nyklassisistisk stil av arkitekten Nils Reiersen. Bak ble det reist en loggia (søylegang) mot Schandorffs plass og Krist kirkegård, som var starten på et byggetrinn mot nord som det ikke ble noe av. I september 2020 ble bygningen solgt til Møller Eiendom, og et viktig premiss var at bygget skulle gjøres tilgjengelig for publikum.

Det er knyttet stor spenning til utviklingen av dette historisk viktige bygget. Utviklingen av konsept og innhold er en prosess som allerede er igangsatt parallelt med plan- og byggesaksprosessen. Eier har derfor allerede tatt et bevisst valg om å åpne opp bygget og invitere Oslos befolkning inn gjennom midlertidige aktiviteter som kunstinstallasjoner, fester, klubber, debatter, cafeer, performancer, festivaler og mye mer. Gjennom utleie til diverse kulturarrangementer og eventer har huset blitt tilgjengelig og tiltrukket seg publikum til området som ellers er sterkt preget av utbyggingen av regjeringskvartalet.

I en pandemipause høsten 2021 ble bygget åpnet for Norges største fotofestival, Oslo Negativ, med over 10.000 besøkende. Gjennom å invitere alle Oslo-gallerier som formidler foto, NTB, internasjonale og nasjonale stjernefotografer fikk publikum oppleve en stor bredde innenfor foto. I tillegg fikk publikum bevege seg i deler av det gamle biblioteket som tidligere ikke har vært tilgjengelig.

Juryens begrunnelse

Det gamle biblioteket har fått et midlertidig innhold som både er med på å informere om mulig fremtidig bruk og som bidrar til å aktivisere et område som ellers er en byggeplass. Prosjektet lykkes som et bylivsprosjekt på grunn av det mangfoldet av aktiviteter som tilgjengeliggjør og synliggjør bygget. Eier har vist stort engasjement og stolthet for bygget, men har også vært modige i de aktivitetene de har åpent huset opp for så kort tid etter overtagelse.

Fakta

Eier: Møller Eiendom

Samarbeidspartnere: The Oslo Way

  • Adresse Arne Garborgs plass 4
  • Areal Ca 12.000 kvm
  • Byggeår 1933
  • Status: Det planlegges en omfattende renovering og modernisering av bygget i tett samarbeid med byantikvaren, Lund Hagem arkitekter og tekniske rådgivere. Bygget skal fylles med attraktive møteplasser, serveringsteder og fotografi.

SALT

Fra å opprinnelig ha vært et nomadisk kunstprosjekt med en midlertidig ambisjon i Oslo, har SALT utviklet seg til en eviglang festival på kaia i hovedstaden, en kulturlandsby med seks scener, serveringssteder og sauna. SALT har blitt et visningsrom for byens kreative miljøer, med et program som inkluderer et bredt spekter av konserter, teater, film, festivaler, klubber, foredrag, utstillinger, debatter og familiebegivenheter. Gjennom alle årstider kan besøkende slappe av i badstuen, slukke tørsten og smake spennende mat.

De trekantede pyramidekonstruksjonene kalles «hesjer», og er en konstruksjon som benyttes langs kysten i nord for å tørke fisk. Konseptet ble utviklet av Havferd i samarbeid med Sami Rintala hos Rintala Eggertsson Architects. I Oslo ble konseptet videreutviklet til en kulturarena i samarbeid med Rodeo Architects og Kyrre Kalseth. I Oslo har SALT vært under kontinuerlig utvikling, både når det gjelder arkitektur og innhold. Gjennom hele året tilbyr SALT er rikt kulturprogram og avvikler nærmere 2000 arrangementer i året.

Juryens begrunnelse

SALT er en arena der gammel kulturarv møter et urbant pulserende Oslo. En kunst og kulturarena hvor tilreisende og lokalt publikum kan møte noen av byens og landets fremste musikere og kunstnere, både i intime settinger og på store utekonserter. En kulturarena for mangfold, moderne og eksperimentelle uttrykk. Ikke bare har midlertidigheten på vellykket vis vokst til en mer permanent del av havnepromenaden, det har også vist en særlig stayerevne og initativtagerne har greid å holde liv i kunst- og kulturaktivitetene gjennom en svært krevende covid-periode.

Fakta

Eier/ initiativtagere: Havferd

Arkitekt: Sami Rintala hos Rintala Eggertsson Architects, Rodeo Architects og Kyrre Kalseth

Samarbeidspartnere: HAV Eiendom/Oslo havn

Ferdigstillelse: Midlertidig prosjekt

Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week