31. august 2023

OMA Awards: De nominerte er klare!

Bare to uker til Oslo Urban Week og høstens viktigste møteplass for byutviklere. Tre døgn tettpakket faglig program. Parallelt med faglig sesjoner, viktige nettverksmøter og sosiale arrangementer summer det som alltid en herlig eim av forventning og nysgjerrighet til det vi alle lurer på. Hvem som blir kronet med nye titler og gjeve priser på avslutningsdagen når OMA Awards går av stabelen.

Arrangementet er i år lagt til 3KT, etter CRISITUNITY – BLIR ALT BRA? Og før den store avslutningsfesten.

I dag kan OMA og juryen endelig offentliggjøre de nominerte i årets kategorier.

Årets bylivsprosjekt

3KT - Ferd Eiendom og Flott Gjort

3KT er et godt eksempel på hvordan midlertidig aktivisering kan bidra til å skape liv og røre i områder og steder i byen få folk hadde et forhold til før. På trekanten få folk la merke til mellom trafikk, Aker brygge og nye Nasjonalmuseet finner vi 3KT som er en samlingsplass for musikk, kultur, mat og drikke. 3KT er et prosjekt som tilfører byen noe mer, og med det gjør seg fortjent til en nominasjon som årets bylivsprosjekt.

Kirsebærlunden - Bilfritt byliv, Oslo Kommune

Kirsebærlunden lekeplass ankom Oslo som en rockestjerne for Osloborgere som benytter seg av lekeplasser. Lekeplassen ble totaloppgradert gjennom Bilfritt byliv i 2022 med blant landets lengste sklie. Lekeplasser er gode møteplasser for både barn som skal leke og voksne som er med. Kirsebærlunden lekeplass er alltid fylt av folk som benytter seg av det som er et åpent og gratis tilbud, og dette er et godt eksempel på hvordan kvadratmeter for barn er noen av de lykkeligste kvadratmeterne vi har.

Badstuene i Oslo - Oslo badstuforening og KOK 

Der Oslo tidligere var en by som vendte ryggen mot fjorden, så har man gjennom utviklingen av Fjordbyen åpnet seg opp mot havet. Badstuene i Oslo har bidratt til en kulturendring der folk som bor og jobber her har fått helt nye måter å bruke byen på. Nå er det ikke unormalt å ta seg et isbad og sitte i badstu grytidlig på morgenen. Badstuene i Oslo har bidratt til å endre bylivet her.

Årets høydepunkt

Bylivsgata Grønland - Bilfritt byliv, Oslo Kommune

Gjennom Bilfritt byliv har Oslo opplevd en forandring fra biltrafikk i sentrum til nye områder åpnet opp for myke trafikanter, og det er få prosjekter som har blitt så positivt mottatt som Bylivsgata Grønland. Gjennom å åpne opp gata Grønland for utvidet uteservering og mer plass til grønnsakshandler har man skapt et høydepunkt i byen som er verdt å få med seg.

Klosterenga skulpturpark - Bymiljøetaten

Klosterenga skulpturpark har vært et prosjekt som mange har ventet på lenge, og i år har Oslos indre øst fått sin egen skulturpark å sole seg i glansen av. Skulpturparken er den største kommunale enkeltsatsningen på et kunstprosjekt siden Vigelandsparken, og er en av de mest omfattende offentlige kunstsatsingene i nyere norsk historie. I skulpturparken der kunst møter vann er det lett å se at dette er et av årets høydepunkter.

“Døden på Oslo S” på Økern - Økern Sentrum / Nationaltheatret

Når Nationaltheatret overtok nøklene til det nedlagte kjøpesenteret på Økern for å sette opp klassikeren “Døden på Oslo S”, pumpet de energi, nyskapning og kreativt liv inn i et stort område i vekst og utvikling. Stykket trakk store folkemengder til Økern og viste frem hvordan områder under utvikling også kan bidra til bylivet og skape uforglemmelige opplevelser for mange.

Årets samarbeid

Tullinsamarbeidet

Tullinsamarbeidet er en forening bestående av et bredt spekter av aktører som befinner seg eller opererer i området Tullin i Oslo. Gjennom å samle og engasjere aktører i området har Tullinsamarbeidet gjennomført flere arrangementer som skaper identitet, aktivitet og nye koblinger. De er også en tydelig stemme for sitt område i saker som angår dem som for eksempel stenging av Ring 1 og konsekvensene av det. Tullinsamarbeidet viser styrken av samhandling og det trenger vi mer av i flere områder.

Bakgårdsslottet, Hegdehaugsveien - Aspelin Ramm og Byantikvaren

Prosjektet Bakgårdsslottet som ligger i Hegdehaugsveien er et fantastisk eksempel på hvordan samarbeidet mellom private og offentlige aktører burde være. I en krevende kontekst med mange fredede og vernede bygg har Aspelin Ramm og Byantikvaren gjennom dialog og faglige avklaringer tidlig i prosessen kommet frem til et enstemmig transformasjonsprosjekt. Et eksempel til etterfølgelse på alle sider av bordet.

OsloBolig - Oslo kommune, BaneNor, NREP, OBOS og DNB

Sommeren 2022 startet flere tunge aktører et samarbeid for å få flere inn boligmarkedet, dette samarbeidet har resultert i OsloBolig. Gjennom et utradisjonelt samarbeid mellom offentlige og private aktører forsøker OsloBolig å tilby å spleise på boliger med folk som av en eller annen grunn ikke har mulighet til å komme inn i boligmarkedet alene. Slike samarbeid for å løse samfunnsproblemer er viktige i tiden fremover, og burde applauderes der de finnes.

Årets transformasjonsprosjekt

Stortorvet - Schage Eiendom og Dark arkitekter

Stortorvet har gjennom transformasjon utviklet seg fra et lukket kontorbygg med noe handelstilbud til et kvartal med aktive fasader og et bredt handels-og servicetilbud. Gjennom transformasjon, påbygg og annen utvikling har Schage Eiendom og Dark arkitekter bidratt til å ytterligere aktivisere sentrum av Oslo på gateplan og i høyden.

Villa Inkognito - GrecoDeco, Aspelin Ramm og LPO arkitekter

Villa Inkognito er siste del av Sommerrokvartalet, og er et prosjekt der detaljene er verdt å få med seg. Gjennom arbeidet med å transformere de tidligere kontorene til hotellvirksomhet har Aspelin Ramm og LPO arkitekter bevart så mye som mulig. Ulike tidsepoker inspirere de forskjellige rommene og suitene i de som er det nyeste tilskuddet til Sommerro hotell. Slik nøysom transformasjonsarbeid er det sjeldent at man ser.

Vollsveien 13 - Mustad Eiendom og KIMA arkitektur

Vollsveien 13 FÅD ligger et steinkast fra bygrensa over i Bærum kommune. Eiendommen er del av det større utviklingsprosjektet Lilleakerbyen, og skal huse et klatresenter og Norrøna sitt hovedkontor. Vollsveien 13 er også et FutureBuilt-prosjekt der man har en 77 prosent CO2-besparelse ved å ombruke teglstein. En god balanse av rehabilitering og nybygg står i fin kontrast i dette prosjektet.

Årets Polinator

Susann Østigaard

Susann Østigaard er en ekte ildsjel som gjennom sitt genuine og uredde engasjement for eget nabolag har skapt en møteplass på tvers av generasjoner som tiltrekker bredt. Hun er primus motor bak suksessen Østensjø Havn og har en evne til å improvisere og være uhøytidelig. Et utrolig godt eksempel på hva man kan få til ved å slippe til ildsjelene i områdeutviklingen.

Stian Schjelderup

Stian Schelderup (Schjelderup Trondahl arkitekter) er arkitekten som også blir omtalt som «nabolagsaktivisten». Stian evner å engasjere og samle politikere, kommune, naboer og organisasjoner, slik at konkrete prosjekter blir gjennomført. Den nye skolegården/skateparken til Lakkegata skole og kirken i Sofienbergparken som blir et «mangfoldshus» er bare noen av eksemplene som er til glede for bydel, barn og unge der tilbudene er få. Initiativene gjennomføres på bakgrunn av ekte engasjement, ikke oppdrag, og de mange prosjektene vitner om en engasjert person med ekte kjærlighet for byen og nabolaget.

Maren Bjerkeng

Maren Bjerkeng har lenge vært et kjent fjes i byutviklingsbransjen i Oslo. Gjennom sitt arbeid med kommuneplanen, frivillige deltakelse i OMA og en åpen holdning for å bidra har hun gjort seg bemerket som en som får ting til å skje. Hun er en som går utover sin stillingsbeskrivelse, og er en aktiv sparringspartner i mange ulike arenaer.

Juryen for OMA Awards 2023 består av:

  • Mansoor Hussain (leder), Oslo kommune/Oslo Arbeiderparti
  • Johanne Borthne, Powerhouse Company
  • Hanne Sophie Solhaug, Plan- og bygningsetaten
  • Anders Gregersen, Neptune Properties
  • Maria Kielland Krag, Byantikvaren

Prisen deles ut på avslutningsfesten under OUW.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
for å motta nyheter om Oslo Urban Week